kalevikamarainen

Junamatkustajat barrikadeille

Jo ennen tuoretta ostoliikennejunien karsimisuutista VR:n hallintoneuvosto antoi julkilausuman elokuussa markkinaehtoisen junaliikenteen vähennyksistä tiedotettaessa:

”Hallintoneuvosto totesi, että liikennejärjestelmää ja joukkoliikennettä sen osana, pitää tarkastella kokonaisuutena. Liikennejärjestelmän toimivuus on myös poliittisen päätöksenteon ja julkisen vallan vastuulla. Hallintoneuvosto edellyttää, että junayhteyksien ja rataosien liikennöintiä vähentäviä toimenpiteitä ryhdytään tekemään vasta sen jälkeen, kun varmistetaan liikennejärjestelmän kytkeytyminen saumattomasti osaksi alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistä. Tämän vuoksi on välttämätöntä varmistaa, että toimivien liikenneyhteyksien turvaamiseksi tehdään kokonaistarkastelu ja kokonaisarviointi liiketaloudellisen ja yhteiskunnallisen vastuun näkökulmasta.”

Yhtiön edun ajaminen on hallintoneuvostonkin tehtävä ja siksi sen jäsenistöön kuuluvat kansanedustajat ovat perinteisesti istuneet kahdella pallilla valvoessaan mukamas matkustajien etua. Niinpä onkin paradoksaalista, että hallintoneuvoston kerrankin ollessa oikeassa vaatiessaan Liikenne- ja viestintäministeriöltä toimia, tämä piutpaut välittää viestistä.

Yhteiskunnan tukemia junia aiotaan lakkauttaa ympäri maata. Liikenne- ja viestintäministeriön ”taustaselvitykset” ovat pari lyhyttä muistiota, joissa lähinnä luetellaan vaihtoehtoisia linja-autoyhteyksiä, havaitaan matka-aikojen yleensä pitenevän (pahimmillaan puolitoista tuntia) ja todetaan myös: ”Vaihto- ja työmatkayhteyksien palvelutason tarkastelu haastavaa näillä tiedoilla – suunnittelua voidaan tehdä kun yksityiskohdat tiedossa”. Tämä ”kokonaistarkastelu” ei myöskään käsittele ollenkaan markkinaehtoisten junien karsimisen vaikutuksia.        

Monipuoluejärjestelmästämme huolimatta (liikenne)ministerivalinnat osuvat lähes aina TP-puolueeseen (Tsaristiset Pönöttäjät) – niin nytkin. Oletan asioiden menevän ministeri Bernerin tahdon mukaan, mikäli me nurisemme nurkissamme kukin omalla tahollamme. Lieneekin aika lähteä yhtenä rintamana käymään Arkadianmäellä kertomassa, ettei tämä käy. Reunaehtoja näen kaksi: kaikki junavuorolakkautukset on jäädytettävä kunnes asiat on todellakin kokonaisvaltaisesti selvitetty. Samanaikaisesti on aloitettava VR:n henkilöliikennemonopolin purkaminen.  

On mielestäni lähinnä itsepetosta enää uskoa siihen, että yhden ainoan junaoperaattorin järjestelmässä asiat paranisivat. Yhtä lailla meidänkin olisi havahduttava huomaamaan, että olemme kansalaisia emmekä hallintoalamaisia. Nyt olisi aika vaatia, että päättäjät toimivat meidän eivätkä VR:n juoksupoikina ja -tyttöinä. Kannattaa muistaa, että kemijärveläiset kansalaiset saivat junansa takaisin Helsingin reissun jälkeen.        

Kalevi Kämäräinen

puheenjohtaja

Suomen Rautatiematkustajat ry

Kirjoitus on julkaistu Ylä-Karjalassa 22.9.2015 (kappalejako aavistuksen poikkeaa tästä), ja se on jatkoa useissa lehdissä olleille kirjoituksilleni (Itä-Savo 15.9.2015Pohjalainen 15.9.2015 ja Suomenmaa 8.9.2015). Lisäksi olen äskettäin julkaissut blogeja, joissa esitän toimia VR:n henkilöjunamonopolin lopettamiseksi hyvässä järjestyksessä, kyseenalaistan yksinoikeussopimuksen tulkinnan ja käsittelen liikenneministeri Anne Bernerin suhtautumista yhtiöön. Ylä-Karjalassa julkaistussa versiossa ei ole blogiini lisättyjä linkkejä LVM:n ja VR:n julkaisemaan aineistoon.

Selvyyden vuoksi totean tarkoittavani, että kaikki junavuorojen lakkauttamisista kärsivät alueet muodostavat yhteisrintaman eivätkä siis vain pohjoiskarjalaiset. Jopa Helsingin Sanomissa on havaittu henkilöjunaliikennettä koskeva puheiden ja tekojen ristiriita:

”Ratojen varsille hylätyt asemat kertovat maasta, jonka syrjäseudut tyhjenevät palveluista nopeammin kuin ihmisistä. Ja maasta, jossa kaikista juhla- ja ilmastonmuutospuheista huolimatta valtakunnallisen raideliikenteen annetaan rapautua.”

Terveisin Kalevi Kämäräinen

www.rautatiematkustajat.fi   

http://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217

https://www.facebook.com/groups/108232592543581/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hieno pakina jälleen kämäräiseltä. Oletko muuten ajatellut laittavasi kirjoitusta sähköpostilla suomen rautatiematkustajat ry:n nimissä lakkautettavien rataosuuksien kuntiin, ainakin sanomalehti keskisuomalaisen perusteella Jyväskylä-seinäjoki linjalla siitä voisi innostua ja esim petäjävesi, haapamäki ja ähtäri ovat suosittuja matkakohteita joissa ollaan syvästi murheissaan. Jos voisin lähtisin itsekkin parrikadeille.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Olen tässä hiukkasen "jalkatyötä" tehnyt ja kyllä se "pahanteko" yhä jatkuu eri suuntiin ;-).

Terv. KK

Toimituksen poiminnat