kalevikamarainen

Metsäläispääkaupunkimme Helsinki

Nykyisessä keskellä Pohjois-Karjalan metsiä sijaitsevassa kotikaupungissani tehtiin 36 vuotta sitten kotimaisen uutiskynnyksen ylittänyt tempaus, jonka vaikutukset ulottuvat nykyhetkeen asti. Mitä missä milloin – kansalaisen vuosikirja 1982 kuvaa tapahtumia 12.3.1981 näin (s. 53):

”Nurmeksen kaupungissa ahkeroitiin yöaikaan. Kaksi kaupungin kauhakuormaajaa työnsi kiistellyn Nurmeksen vanhan sairaalan yön pimeydessä hirsikasaksi. Aamulla kaupunki sai tiedoksi Pohjois-Karjalan lääninhallituksen tekemän kuuden kuukauden purkukiellon. Nurmeslaisten yöunen häirintää perusteltiin esimerkiksi sillä, ettei purkutyöllä haluttu häiritä jalankulkijoita. Valtioneuvosto oli tammikuussa omaksunut sen kannan – Ylä-Karjalan Taideyhdistyksen valituksesta antamassaan päätöksessä – että vanha sairaala lähirakennuksineen on kulttuurihistoriallisesti erityisen merkittävä.”

Tempauksen jälkiselvittelyissä jotkut kaupungin puolesta toimineet henkilöt saivat pienen ”tukistuksen” jommaltakummalta laillisuusvalvojalta todennäköisesti hyvän hallinnon periaatteiden loukkaamisesta (väliaikaisen purkukiellon olemassaolo tiedettiin jo epävirallisesti – papereita en ole nähnyt, mutta kerran olin tilaisuudessa, jossa yksi osallisista joutui selittämään tekojaan). Lopputulosta sapiska ei toki muuttanut – sairaalakompleksi on ja pysyy purettuna.

Entisessä kotikaupungissani Helsingissä puolestaan on jo kauan kiistelty Malmin lentoaseman kohtalosta. Valtion luovuttua kenttätoiminnoista Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta sallii nyt toimintojen jatkumisen määräaikaisesti osalla lentokentän aluetta. ”Hyvässä ymmärryksessä” sujuneet neuvottelut lentokoneiden hallisäilytyksestä ovat kuitenkin päätyneet alueen rakentamista kannattavan apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen alaisen Kiinteistöviraston tilakeskuksen tylyihin terveisiin: lentokoneiden on poistuttava toukokuun puoleenväliin mennessä.

Hangaari tyhjennettäneen, jotta siellä voidaan pitää kirpputoria ja järjestää teknodiskoja. Moinen lentokoneiden säilyttämistä varta vasten tehdyn rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen on yhtä ”nerokasta” kuin suojeltavaksi tarkoitetun rakennuksen tuhoaminen yön selässä ”etteivät jalankulkijat häiriintyisi”. Aste-ero toki on olemassa, koska Malmilla ei vielä ole hävitetty mitään lopullisesti. Tarkoitushakuisuus kuitenkin paistaa kilometrien päähän.    

Helsinki oli vuonna 2000 yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Kaupungin metsäinen ympäristö on puolestaan helposti havaittavissa sekä koti- että ulkomaisin silmin. Malmin lentoaseman lopettamisprosessissa taasen on entuudestaankin ollut hämäryyttä sekä kunnallisella että valtiollisella puolella. Vastedes soisinkin entiselle kotikaupungilleni kultasijan vuoden metsäläispääkaupunkimittelöissä – toivon mukaan kisan ainoana ottelijana.

Terveisin Kalevi Kämäräinen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kuluvana vuonna olen pari kertaa oleskellut muutaman päivän poissa Helsingistä (Berliini, Rooma). Junasta astuttua ja Rautatientorin poikki kävellessä on tullut tunne 'voi kuinka rähjäinen ja nuukahtanut kylä tämä on, tähän kaupunkiin ei kannata kiinnittyä ei hyvässä eikä pahassa'.

Tätä tunnetta vasten helsinkiläispoliitikkojen (Vapaavuori, Sinnemäki ym) sanonnat 'minulle niin rakkaasta kaupungista' tuntuvat tosi ontoilta ja vailla vertailupohjaa (Suomessa tai ulkomailla) olevilta.

Ihminen sokaistuu siihen minkä kokee tuottavan itselleen jotain "menestystä". Kun sokaistunut usko käyttää valtaa ylitse muiden, ollaan kavahdettavalla tiellä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Molemmathan ovat oppineet ainakin ripauksen maan tapaa.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011020513118260_u...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Seppo Sipilä

Perustuslaissa on yksi kohta, jossa oikeuksien sijasta sälytetään vastuita yksilötasolle, jokaisen kansalaisen harteille. Se onkin lajissaan ainoa.

20§ 1 mom. "Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille."

Mitähän virkaa sillä on, kun ei se ilmeisesti koske paikallistason päättäjiä, vaikka valtakunnan ylin alan asiantuntijaviranomainen mitä sanoisi heidän aikeistaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset