kalevikamarainen

Ministeri Lindström haluaa missejä työvoimahallintoon

Hain viime keväänä työvoimahallinnon asiantuntijan työpaikkaa Joensuusta (ilmoitusnumero 9238399 ja työnantajan viite 22816). Työpaikkailmoituksen mukaan

”Yrityspalvelut palvelulinjan tavoitteena on varmistaa avoimien työpaikkojen täyttyminen nopeasti ja laadukkaasti sekä työnhakijoiden ja työnantajien kohtaaminen. Tehtävänä on edistää Pohjois-Karjalan alueella alkavaa yritystoimintaa ja yritystoiminnan kehittämistä sekä tehdä yhteistyötä monipuolisessa seudullisessa yrityspalveluverkostossa. Yritysasiantuntijan tehtävänä on toteuttaa yrityspalveluja Pohjois-Karjalan TE-toimistossa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Hänen tehtävänään on tunnistaa työnantaja-asiakkaiden palvelutarpeet ja vastata tarpeisiin joko TE-toimiston palveluilla tai ohjaamalla asiakas muiden yrityspalvelujen piiriin. Asiantuntija työskentelee koko Pohjois-Karjalan alueella toiminnassa olevien yritysten parissa mm. yritysten rekrytointeihin, kasvuun ja henkilöstön osaamisen kehittämiseen liittyvissä tarpeissa. Tähän liittyen asiantuntijan tehtävänä on proaktiivinen yrityskontaktointi sekä yrityksissä paikan päällä että puhelimitse.

Tehtävään kuuluu myös erilaisten tilaisuuksien suunnittelu ja toteuttaminen.

Yritysasiantuntija tekee työtä dynaamisella ja vuorovaikutteisella työotteella yhteistyössä sisäisten ja ulkoisten kumppanien kanssa. Työssä tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, hyviä neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaitoja, vuorovaikutustaitoja sekä elinkeinoelämän ja julkishallinnon toiminnan tuntemusta.”

Varsinaisten vaatimusten mukaan

”Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää korkeakoulututkintoa tai muuta soveltuvaa koulutusta. Edellytämme aikaisempaa yritysmaailman työkokemusta.

Työ- ja elinkeinopalveluiden monipuolinen tuntemus katsotaan eduksi.

Katsomme eduksi hyvän englannin kielen taidon.”

Ajattelin, että tuohon paikkaan minulla olisi kohtalaiset mahdollisuudet koulutukseni ansiosta ja lisäksi, koska oma yrittäjän urani kesti sentään parikymmentä vuotta ja osallistuin Pohjois-Karjalan yrittäjäjärjestön toimintaan muutamia vuosia muun muassa paikallisyhdistyksen puheenjohtajana (yrittämisen nurjistakin puolista on kokemusta muun muassa siksi, että valtio ”mukavasti” avitti asianajotoimintani kuihtumista lopettamalla paikallisen käräjäoikeuden). Hyvistä vuorovaikutustaidoistanikin on psykologin laatima lausunto aiemmilta hakukierroksilta työvoimahallintoon.    

Aloin täyttää hakemusta ohjeen mukaisesti internetin kautta (https://www.valtiolle.fi/fi-FI). Täyttäminen tyssäsi kuitenkin vaatimukseen valokuvasta. Koneellani on parikin tarkoitukseen soveltuvaa kuvaa, mutta en onnistunut liittämään yhtäkään hakemukseen. Ja kun valokuvaa ei tullut, ”järjestelmä” ei suostunut hakemuksen täyttämiseen yhtään pitemmälle.

Määräaika oli jo niin loppuvaiheessa, etten enää uskaltanut turvautua toissijaiseen keinoon eli hakemuksen lähettämiseen postitse Mikkelissä sijaitsevaan KEHAan (mikä se nyt sitten lieneekään). Sen sijaan lähetin hakemukseni sähköpostitse työpaikkailmoituksessa mainituille yhteyshenkilöille ja perustelin heille toimintani syyn. Sähköpostitse käydyn kädenväännön jälkeen toinen yhteyshenkilöistä ilmoitti, että hakemukseni otetaan huomioon, vaikka se olikin ”väärin lähetetty”. Mitä sitten tapahtui, on minulle arvoitus. Ilmoituksen mukaan työpaikka piti täyttää 1.6.2017, mutta tähän päivään mennessä en ole saanut tietoa, ettei minua ole valittu työhön.

Sivumennen sanottuna tänään yrittäessäni päästä valtion työpaikanhakujärjestelmän sivuille järjestelmä vaati salasanani uusimista. Järjestelmä ei kuitenkaan hyväksynyt uutta salasanaani. Kunhan vain ”hoki”, että salasana pitää vaihtaa (sen tein), vanha salasana pitää kirjoittaa (sen tein) ja tarkemmin yksilöimättä ilmoitti ettei salasana kelpaa (”Password must meet password requirements and contain at least 10 characters.” – oma ”tarjoukseni” salasanaksi sisälsi 19 merkkiä). Näyttää siis siltä, etten minusta riippumattomista syistä pysty hakemaan valtion leipiin internetin kautta.

Tapahtumat tuovat mieleeni ainakin kolme näkökohtaa.

Onko työvoimahallinnolla ja valtiolla ylipäätään laillista oikeutta vaatia työpaikanhakijan valokuvaa? Kun kerran työntekijänkin valokuvan käyttäminen vaatii asiallista perustelua, sama logiikka pätenee myös työnhakijaan. Mutta mikä voi olla se asiallinen perustelu – missin mitat ja ulkonäkö?

Onko laillista tai hyvän hallinnon mukaista tehdä internetjärjestelmä, joka kieltäytyy työpaikkahakemuksen täyttämismahdollisuudesta kenties laittomin perustein? Ei muuten voi olla, jos vaatimus itsessään on lainvastainen.

Tähän asti olen aina saanut joka ikiseltä potentiaaliselta työnantajalta vahvistuksen joko kirjeitse tai sähköpostitse siitä, ettei minua ole valittu avoinna olevaan työpaikkaan. Työvoimahallinnolta en ole näitä ”terveisiä” nyt saanut, vaikka paikka lienee jo aikoja sitten täytetty. Liekö tämäkään palautteen antamattomuus hyvän hallinnon mukaista?

Alun perin ajattelin tehdä blogini otsikon kysymyslauseen muotoisena. Mutta kun ministeri itse myöntää blogissaan, etteivät häntä työttömien kohtaamat epäoikeudenmukaisuudet kiinnosta (Lindströmin kommentti 27.12.20723:01), muutin otsikon johtopäätöksenomaiseksi. Sellaisia ministereitä ja hallintotapoja on meidän ”länsimaassamme” Suomessa.   

Eduskunta hyväksyi joulun alla työttömien ”aktivointilain”. Yksi keino välttää lain mukainen sanktio on osallistua työvoimakoulutukseen. En vain ymmärrä, mitä hyötyä siitä minulle on, koska juuri viime keväänä TE-toimiston virkailija totesi työnhakutaitojeni olevan kunnossa (tämä taidettiin todeta jopa lausuntomuodossa). Minulla ei myöskään ole subjektiivista oikeutta ilmoitettuihin työpaikkoihin.

Suosittelenkin kaikille kyykyttämislain kumoamista koskevan kansalaisaloitteen allekirjoittamista. Aloitteen laatijalle toivon viisautta odottaa, että nimimäärä ylittää aiemmat ennätykset.

Terveisin Kalevi Kämäräinen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Hannu Töyri

Kyllä nämä missit ovat varmasti parempia myymään "työttömille" so. baareissa notkuville nuorille ja keski-ikäisille miehille työvoimahallinnon palveluja kuin sinä. Sinä voit olla parempi myymään junia:

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Asiatonta seksismiä maailmassa piisaa, kuten Töyri todistaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Asiasta lienee jonkinsortin tutkimuksiakin.

Miespuolinen rekrytoija rekrytoi mielellään nuoria ja kauniita naisia toiveena saada muutakin kuin hyvän alaisen tai työkaverin.

Nainen taas ei mielellään rekrytoi itseään nuorempia ja kauniita, koska se heikentää hänen omaa asemaansa työuralla.

Oli niin tai näin, niin ikärasismi on päivänselvää.

Yli 50-vuotiaan työhakemus sukupuolesta riippumatta siirtyy aina kasaan rekrytoidaan, ellei muita hakijoita ole tai mahdollisuuksien mukaan jätetään toimi tai virka täyttämättä, jos hakija on yli-ikäinen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ministeri Lindströmin kiertelyä ja kaartelua laillisuuskysymyksissä voi seurata hänen omassa blogissaan. Jos koko ketjua ei halua kahlata läpi (ensimmäinen linkki), kannattaa aloittaa kommentista 207 29.12.2017 11:22 ja mennä siitä alaspäin.
http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2482...
http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2482...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat