kalevikamarainen

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii

Kirjoitin välipäivinä blogin, jossa arvostelin valtion toimia valtion työpaikkoja täytettäessä. Arvostelemani tapahtumat liittyvät työvoimahallinnon hakuprosessiin (kaiketikin siis ministeri Lindströmin vastuualuetta), mutta todennäköisesti koskevat valtionhallintoa ylipäätään.  

Koska kuvaamani kenties systeemiset (eivät välttämättä siis yksittäistapaukseen liittyvät) ongelmat eivät tuntuneet kiinnostavan ministeri Lindströmiä (kts. kommenttini #4 29.12.2017 20:29), lähetin blogini lyhyin saatesanoin Eduskunnan oikeusasiamiehelle 8.1.2018. Viestissä lihavoin ja kursivoin seuraavat blogini kohdat epäilyksineni, ettei kaikki ole mennyt niin kuin laki ja hyvä hallinto edellyttävät:

”Sivumennen sanottuna tänään yrittäessäni päästä valtion työpaikanhakujärjestelmän sivuille järjestelmä vaati salasanani uusimista. Järjestelmä ei kuitenkaan hyväksynyt uutta salasanaani. Kunhan vain ”hoki”, että salasana pitää vaihtaa (sen tein), vanha salasana pitää kirjoittaa (sen tein) ja tarkemmin yksilöimättä ilmoitti ettei salasana kelpaa (”Password must meet password requirements and contain at least 10 characters.” – oma ”tarjoukseni” salasanaksi sisälsi 19 merkkiä). Näyttää siis siltä, etten minusta riippumattomista syistä pysty hakemaan valtion leipiin internetin kautta.

 - - -  

Onko työvoimahallinnolla ja valtiolla ylipäätään laillista oikeutta vaatia työpaikanhakijan valokuvaa? Kun kerran työntekijänkin valokuvan käyttäminen vaatii asiallista perustelua, sama logiikka pätenee myös työnhakijaan. Mutta mikä voi olla se asiallinen perustelu – missin mitat ja ulkonäkö?

Onko laillista tai hyvän hallinnon mukaista tehdä internetjärjestelmä, joka kieltäytyy työpaikkahakemuksen täyttämismahdollisuudesta kenties laittomin perustein? Ei muuten voi olla, jos vaatimus itsessään on lainvastainen.

Tähän asti olen aina saanut joka ikiseltä potentiaaliselta työnantajalta vahvistuksen joko kirjeitse tai sähköpostitse siitä, ettei minua ole valittu avoinna olevaan työpaikkaan. Työvoimahallinnolta en ole näitä ”terveisiä” nyt saanut, vaikka paikka lienee jo aikoja sitten täytetty. Liekö tämäkään palautteen antamattomuus hyvän hallinnon mukaista?”

Tänään sain Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta kirjeen, jossa todetaan, että viestini käsitellään kanteluna (EOAK/90/2018). Ratkaisu tulee joskus joko oikeusasiamieheltä tai apulaisoikeusasiamieheltä. Aikataulusta ja sisällöstä ei toki annettu arviota, mutta rattaat jauhavat.

Koska valtio ei muutoinkaan harrasta reilua peliä työnhakijoita kohtaan, suosittelen jälleen kaikille työttömien kyykyttämislain kumoamista koskevan kansalaisaloitteen allekirjoittamista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Älä pidättele hengitystä odottaessa. Kohta tulee vuosi täyteen siitä, kun tein itse kantelun liittyen ELY:n toimimattomuuteen ympäristöluvan valvonnassa. Parisen kuukautta sitten kysäisin, että missä mennään ja sain tiedon että kesällä ELY:ltä oli pyydetty lausunto. Muutoin en vastaanottoilmoituksen lisäksi ole kuullut mitään asiasta..

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Odotitko että väliaikatietoja asian etenemisestä tulee viikottain kuin schenkerin paketin kulkureitistä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En mutta ajattelin joskus tulevan jotain lähes vuoden aikana, kun kehuvat keskimääräisen käsittelyajat olevan puoli vuotta. Ilmeisesti mielestäsi olisi schenkeriä kertoa oma-aloitteisesti edes kerran jotain vuoden sisään etenemisestä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

En pidättelekään. Kokemusta on noiden rattaiden jauhamisesta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Luon lyhyen katsauksen prosessiin sekä tapahtumiin, joita en itse blogitekstissä maininnut. Viraston mukaan
"Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä, kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan tai jos kantelija epäilee, että perus- ja ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet asianmukaisesti.

Oikeusasiamiehelle voi kannella kuka hyvänsä. Kantelun voi tehdä itseään koskevasta asiasta, mutta kannella voi myös toisen puolesta tai yhdessä muiden kanssa. Tällöin on syytä liittää mukaan valtakirja.

Oikeusasiamies tutkii kantelun, jos sen perusteella on aihetta epäillä, että viranomainen on toiminut lainvastaisesti tai jos oikeusasiamies muusta syystä katsoo siihen olevan aihetta."
https://www.oikeusasiamies.fi/fi/kantelu-oikeusasi...

Tarkempien ohjeiden mukaan
"Ennen kantelun tekoa kannattaa monissa tapauksissa ottaa yhteyttä suoraan siihen viranomaiseen, joka on mielestänne toiminut lainvastaisesti. Ongelma voi ratketa nopeasti jo näin."
https://www.oikeusasiamies.fi/fi_FI/web/guest/kuin...

Sovelsin ohjetta niin, että lähetin blogini samaan aikaan laillisuusvalvojalle ja Joensuussa työnhakuprosessiin osallistuneille virkamiehille. Toiselta heistä tuli vastaus samana päivänä:
"Hei!

Kiitos palautteestasi, vastaan tässä noihin työpaikkahakuusi liittyviin kysymyksiin.

Valokuvan liittäminen hakemusta tehdessä ei ole järjestelmässämme pakollinen kohta, sitä en osaa tähän tilanteeseen tarkemmin sanoa miksi hakemuksen täyttö eteenpäin ilman kuvaa ei ole tuolloin onnistunut. Vastauksemme tehtävään valitsemisesta tai valitsemattomuudesta lähtee järjestelmästämme automaattisesti sähköisenä ja tässä on jokin kohta mennyt pieleen, koska viestiä et ole koskaan saanut. Lähtökohta toiminnassamme on se, että kaikille hakijoille tuo viesti lähetetään joka tapauksessa valinnan tapahduttua joten voin tässä vaiheessa ainoastaan pahoitella sitä, että viesti työtehtävän lopputulemasta ei ole sinua tavoittanut.

-Mxxxxx-"

Ministeri Lindströmin näkemys suoraan lähestymiseeni taas oli (28.12.2017 23:47):
"#166 No sehän on täysin oma oikeutesi. Jos kerran kirjoituttaa"
http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2482...

Hallitsijamme tsaari Nikolai toinen osoitti samanlaista armoa vuonna 1899 jättäessään vastaanottamatta Suuren adressin kerääjät ilmoittamalla, ettei hän ole osallistujille vihoissaan.
http://www.karhiniemi.fi/index.php?p=1_24_Suuri-ad...

Eikös olekin hienoa, että meidän juuri sata vuotta täyttäneessä tasavallassamme noudatetaan reilusti yli satavuotiaita perinteitä?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat